2014-05-29 13:28:00• hírek • Kocsis Zoltán

Pataki: a kerülőútból és a 3. hídból legalább egy makett készülne el végre!

A román pártok után csütörtökön sajtótájékoztató keretein belül az RMDSZ is értékelte a vasárnapi európai parlamenti, valamint időközi részleges parlamenti választások eredményeit.

Nyitányként Nagy Szabolcs, a szövetség korábbi képviselőjelöltje megköszönte valamennyi szavazónak, aki bízott benne és neve mellé nyomta a pecsétjét, majd elnézést kért, amiért az RMDSZ csak ilyen későn értékeli az eredményeket: „Másokkal ellentétben nekünk képviselőink vannak a parlamentben, akiknek a hét első felében dolgozniuk kellett Bukarestben", fogalmazott célzott iróniával. Nagy mindenképpen pozitív eredménynek tartja, hogy a 2012-ben elért 6000 körüli szavazatkülönbség 1600 körülire csökkent az USL és az RMDSZ jelöltjei között.

„Egy versenyben mindig az a jó, ha mindenki győztesnek érezheti magát. Választások esetében viszont a számok beszélnek. Jelen pillanatban pedig ezek azt mondják, hogy a megyében az RMDSZ nyert, a 2-es körzetben pedig jelentősen csökkent a különbség. Ez azt jelzi, hogy a választók elfogadták az RMDSZ programját és hogy változást akarnak", jelentette ki.

Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke elzárkózott attól, hogy elemezze a román pártok vezetőinek a héten elhangzott kijelentéseit. „Mi már hétfőtől dolgozunk, remélem holnaptól mások is elkezdik. Az RMDSZ a jövőben is folytatni fogja a választókkal való személyes kapcsolattartást".

A választások eredményeivel kapcsolatban elmondta, noha az RMDSZ kevesebb szavazatot kapott, mint 2009-ben, de a részvétel is alacsonyabb volt. Kiemelte, hogy az országos tendenciával ellentétben Szatmár megyében a városi környezetben volt nagyobb a részvételi arány, majd reményét fejezte ki, hogy az őszi elnökválasztás civilizáltabb és csendesebb lesz, az RMDSZ által képviselt közösséget pedig kevesebb támadás éri majd. „Az RMDSZ nem tesz mást, mint Erdély közösségének - magyarok, románok és mások - érdekeit képviseli úgy Bukarestben, mint Brüsszelben".

A szenátor felhívta a figyelmet arra, hogy 9000 fölött volt a pótlistára szavazók száma. Példaként említette Szamosborhídat és Aranyosmeggyest, ahol 200-an, illetve 285-en szavaztak a pótllistára. Szamosteleken pedig a szavazatok 30%-a pótlistás volt. „Egyes településeken végre sikerült felélénkíteni a turizmust", élcelődött Pataki.

„Az RMDSZ eddig is és ezután is a legkoherensebb és legcsendesebb párt lesz, amely nem igazol nagy neveket és nem váltogatja nézeteit egyik napról a másikra: nem válik baloldaliból jobboldalivá egy éjszaka alatt", utalt a PNL azon lépésére, hogy beiratkozna az Európai Néppártba. Pataki reagált a liberális párt szatmárnémeti vezetőjének keddi kijelentésére is, mondván: „tudomásom szerint a 6 semmilyen számrendszerben nem nagyobb, mint a 35!."

Erdei D. István parlamenti képviselő felhívta a figyelmet a szövetség választási stratégiájának megváltoztatására, melynek lényege, hogy a kültéri elemek zsúfolása helyett inkább az embertől emberig kampányra fektette a hangsúlyt. Ennek tudható be az is, hogy megyeszerte összesen alig nyolc bannert helyeztek ki. „A külső tényezők generálta anyagi harcban nem kívánunk részt venni, hisz nem a kültéri elemek befolyásolják a választási eredményt", fogalmazott a képviselő. Erdei köszönetet mondott a polgármesterek, alpolgármesterek, aktivisták tevékenységéért, majd leszögezte: „Szatmár megyében az RMDSZ kapta a legtöbb szavazatot és ezzel nem lehet vitatkozni."

Szokásos ironikus stílusában Kereskényi Gábor örömét fejezte ki, mivel a kormánypárt egyik helyi vezetője szerint Szatmárban 40% a magyarság aránya. „Alaposan megnőtt ezek szerint a magyarság száma 2011 óta, amikor is a népszámlálás szerint a megye lakosságának 32,7%-a, Szatmárnémetié pedig 34,6%. Remélem, amikor a magyarság érdekeiről van szó, akkor is szem előtt tartja az illető párt a magyarok számának megnövekedését".

Kereskényi elárulta, az RMDSZ egy olyan városi tanácsi határozattervezetet készít éppen, amely szabályozná a bannerek kihelyezését. A képviselő ismét emlékeztetett arra, hogy a januári költségvetési vitában az RMDSZ volt az egyetlen párt, amely javasolta a terelőút és a harmadik híd megépítését. „Örülnénk neki, ha szavazatainkat végre figyelembe vennék", mondta.

„Ahányszor hallottunk már a terelőútról vagy a harmadik hídról, már annak is örülnék, ha legalább egy makett elkészülne", tette hozzá Pataki. „A román pártoknak azonban egyetlen programjuk van: az RMDSZ-t legyőzni! Három éve mást sem hallok, mint hogy azért nincs több szavazatuk, mert itt vannak a magyarok és az RMDSZ. Én meg már azt várom, hogy olyan progresszív ötletekkel álljanak végre elő, amely hozzájárul Szatmár fejlődéséhez", zárta mondandóját Pataki Csaba szenátor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: